Je mu dvanáct a patří ke světové špičce v karate

20.03.2012 13:20

Matěji Říhovi je 12 let a přesně ví, čeho chce dosáhnout. Za tři roky by si přál v dorostenecké kategorii bojovat o titul mistra světa WKF. Vicemistrem světa WKC je z roku 2010, vicemistrem Evropy a vítězem Letní dětské olympiády se stal vloni. Titulů Mistr České republiky má doma devět. První vybojoval, když chodil do třetí třídy. Bylo mu tehdy devět a soupeřil s dvanáctiletými.  Své okolí tím šokoval, nyní o jeho mimořádném talentu již nikdo nepochybuje. 

Když jsem byl malej, často jsem se díval na kreslený seriál Želvy Ninja. To mě přivedlo ke karate. Cvičit jsem začal v necelých sedmi. Předtím jsem s tím rodiče dva roky stále otravoval“ vzpomíná veselý blonďatý kluk.  Dnes má osobního špičkového trenéra Jakuba Tesárka, který za ním jezdí několikrát do měsíce do Liberce, v tělocvičně spolu pak během víkendu stráví až deset hodin. Matěj sám trénuje dvakrát týdně v Praze, pokaždé tři hodiny. Nejede vždy s tátou autem, někdy ho doprovází maminka autobusem a metrem. Pravidelné jsou taky tréninky v Jablonci s Ondřejem Musilem, hlavním trenérem Českého svazu karate.  Denní dvacetiminutová rozcvička složená z posilovacích a protahovacích cviků patří k jeho pravidelným rituálům před odchodem do školy. 

Matěj je u Ŕíhů jediný, kdo se věnuje bojovému umění. Sportem ale žije, jak je to v Liberci běžné, celá rodina. Táta hrával hokej, maminka kdysi basket, starší bratr trénoval jako kluk s Bílými tygry, potom hrál florbal. Na pozvání malého karatisty přijel poprvé do ČR i mnohonásobný medailista z mistrovství světa z let 2004, 2006 a 2008, vicemistr 2010 a mnohonásobný mistr Evropy Ital Luca Valdesi,  držitel zápisů ve Guinnessově knize rekordů. V Liberci dokonce uspořádal svůj první seminář pro Čechy.

„Letos jsme byli na závodech v Německu a  Polsku, čeká nás Mistrovství světa v Srbsku, určitě se chceme zúčastnit soutěží v Salcburku a Budapešti,“ vypočítává chlapcův trenér. V Čechách má Matěj již skvělé jméno, znají ho i v zahraničí, nyní má dva roky na to, aby se ukázal co nejvíce ve světě.  Tím se zvýší v roce 2015 jeho reálné šance v bojích o světový mistrovský titul.

Sezona v Čechách teprve začne. Kalendář Matěje tak obsahuje téměř 13.000 kilometrů cest na soutěže. Většinu aktivit svého talentovaného syna financuje rodina z vlastních zdrojů, sponzoři prý mají radši hokej a fotbal. „I tak je ale nejmladším členem PENCO týmu,“ říká otec.

Rok 2011 byl doposud Matějovým nejúspěšnějším.  Doma i v cizině vyhrál, co se dalo, a stal se také 3. nejlepším sportovcem okresu Liberec v kategorii jednotlivců mládeže, přestože se mu do hodnocení kvůli přestupu do pražského oddílu započítala jen polovinu roku.

Svou sportovní kariéru začal Matěj v lednu 2007 v oddíle VSK Slavia TU Liberec.  Neuměl tehdy ani kotrmelec vzad a o klikách na kloubech do té doby také nikdy neslyšel.  „Byl jsem z toho trochu nesvůj, ale vzalo mě to a hned jsem na taťkovi vyloudil kimono. Měl jsem ho už na svůj druhý trénink a nemusel jsem jít v trenýrkách a tričku,“ vzpomíná Matěj, top závodník Českého svazu karate. Hned na začátku měl štěstí na dobré trenéry - Yanise Akhsase a následně Terezu Matějkovou, která odhadla talent a jeho závodní karieru správně nastartovala. 

Od loňského září trénuje v SK Kesl – Ryu Karate a Saishokido Praha. Nekonečné pilování základů a pravidelnou rutinu bojového uměni ho učí ti nejlepší, Karel Kesl, nestor českého karate a Iva Keslová, trenérka reprezentace Českého svazu karate. Současně přestoupil také na Regionální gymnázium.  Úlev moc nemá, jen někde ve škole přimhouří oči, když nestihne po tréninku v  Praze napsat úkol. Jinak ale všechny předměty zvládá dobře a až na výjimky jinou známku než jedničku nezná a nebere.  Jednou by se chtěl stát právníkem, náročného studia a orientace v zákonech se nebojí.  „Už teď si toho pamatuji nejvíc z rodiny a také ve škole mi to jde,“ konstatuje sebevědomě Matěj a prsty si přitom kontroluje svůj nový závodní účes od kadeřníka Ondřeje Festy, jeho dlouholetého fanouška a sponzora.

Vizitka

Věk

12 let


znamení

Býk

Oblíbená zábava

Kolo, lyže, počítačové hry, karetní hra Yu-Gi-Oh

Úspěchy

Vicemistr světa karate WKC 2010

Vicemistr Evropy karate WUKF 2011

Vícenásobný Mistr České republiky

oblíbené jídlo

Jsem omáčkovej, kuře na paprice a noky od mamky